martes, 15 de marzo de 2016

Babka bananowa bez cukru (BLW)

(Esta entrada en español aquí)


Jeżeli chcecie robić babkę bez cukru ale taka, żeby była mimo wszystko słodka, tu macie genialny przepis do tego. Jednak, musicie lubić banany i rodzynki, hehe. Banany, tym bardziej dojrzały tym słodsza będzie babka. Tak więc, jeżeli kiedyś masz banany, które są takie dojrzałe, że byś je tak na surowo nie zjadła, spoko, nie trzeba je wyrzucić, są w idealnym stanie do robienia tej babki (no nie, jeżeli mają pleśń to jednak już musisz wyrzucić, nie aż takie dojrzałe!) Jeżeli nie masz banan w takim stanie, nie martw się, bo też nie muszą być aż takie dojrzałe, ale żeby były chociaż trochę dojrzałe i mięciutkie, bo one spowodują, że babka będzie słodka.

Ten przepis -lekko adaptowany- tak samo jak ten drugi przepis, pochodzi z książki The Baby-led Weaning Cookbook. Jeżeli jesteście ciekawi, publikowałam linki do tej książki na post z tego drugiego przepisu, do strony z Amazon gdzie można go kupić i są pary strony książki, a tam macie oryginalną wersjię po angielsku z tego przepisu. Drugi przepis, które publikowałam jest też na ten link, w oryginalnej wersji językowej. Macie jeszcze pary inne przepisy, żeby zobaczyć, czy Wam rodzaj przepisów z książki opowiada przed zakupem.


Co potrzebuję?
  • Masło lub olej do smarowania formy (lub papier do pieczenia)
  • 200 gram mąki 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 100 gram masła 
  • 150 gram rodzynek 
  • 4 dojrzałe banany zgniatane widelcem 
  • 100 gram orzechów włoskich (to jest opcjonalne, ja nie dałam bo Antek jeszcze nie je, ale na pewno z nimi jest pyszna)
  • 2 ubite jajka
Jak to zrobię?
  1. Nastaw piekarnik na 180º C.
  2. W jednej misce mieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Dodaj masło krojone w kostkach i mieszaj rękami lub z mikserem (choć zależnie od tego jaki masz mikser mąka może wylecieć po całej kuchni, hehe).
  4. Dodaj rodzynki i mieszaj ponownie. 
  5. W innej misce zgniataj banany widelcem jeżeli jeszcze tego nie zostało zrobione, dodaj orzechy włoski jeżeli będą i jajka. Mieszaj wszystko.
  6. Zrób dziurę tam gdzie jest mąka i dodaj do środka banany. Teraz możesz używać mikser bez strachu, już mąka nie powinna wylecieć po całej kuchni (do stuprocentowej pewności możesz najpierw mieszać widelcem i jak jest w miarę połączone dokończyć mikserem, żeby masa została jednolita).
  7. Dodaj masę do formy poprzednio smarowane tłuszczem i włóż do poprzednio nagrzanego piekarnika. 
  8. Zniż temperaturę piekarnika do 160º C. Zostaw około 45-60 minuty (lub do momentu, jak będzie gotowa; żeby to sprawdzić włóż patyk lub nóż, jeżeli wychodzi czysty to znaczy, że babka jest gotowa).
  9. Wyciągnij babkę z piekarnika i czekaj aż stygnie.
  10. Jeżeli lubisz ciepłe babki nie czekaj zbyt długo ;) 

Ja nie lubię smarować formę, więc dałam papier do pieczenia :)

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Me he mudado, ahora ya no escribo más en este blog. Tienes todas las entradas de este blog más las nuevas que sigo escribiendo semanalmente en mecachismama.wordpress.com

¡Gracias por visitarme, comentar y/o compartir!