jueves, 21 de enero de 2016

Ciasto jabłkowe z cytryną (BLW)

(Esta entrada en español aquí).

To ciasto zrobiłam po to, żeby Antek mógł też jeść, ale jemu nie smakowało i w końcu musieliśmy to jeść Tata i ja. Było zrobione specjalnie dla niego, bo było w nim bardzo mało cukru. Nie chcę, żeby był uzależniony od cukru tak jak ja już od małego, więc spróbuję nie dawać mu dużo słodkiego lub dawać mu domowe rzecze, w których jest mało cukru, lub wcale nie ma. Mimo tego, że ma na prawdę mało cukru bardzo nam smakował, cytryna fajnie pasuje do smaku a ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Dodałam hasło BLW dlatego, że myślę, że nic się nie dzieje, jak dziecko dostanie coś słodkiego od czasu do czasu, a jeżeli jest taka mała ilość cukru jak na tym ciasto, to tym bardziej. Wiem, że niektóre osoby, które robią BLW w ogóle nie akceptują cukru na diecie swoich dzieci, a więc nie uważaliby to ciasto za przepis BLW. No cóż, to mój blog, hehe. Jednak, nie powiem, nie dałabym tego ciasta dziecku, który jeszcze nie skończył rok. Myślę, że przed rokiem dziecko nie powinno dostawać w ogóle cukru ani soli (to nie moja zachcianka, czytałam dużo na ten temat).

Przepis wzięłam z książki The Baby-led Weaning Cookbook. Z tego co wiem, ta książka nie jest tłumaczona na polski. Dlatego myślałam, żeby tłumaczyć ten przepis. Jeżeli umiecie angielskiego i chcecie rzucić oko na tą książkę, możecie to robić tutaj, na stronie Amazon, tam są pary strony tej książki i pary przepisy. Fajnie, żeby zobaczyć, jak mniej więcej wygląda książka.




Składniki:

  • 250 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gr brązowego cukru 
  • Sok i tartej skórki z jednej cytryny
  • 2 ubite jajka 
  • 160 ml oleju z oliwy
  • 450 gr jabłek

Jak to zrobić?
  1. Włącz piekarnik w temperaturze 180º C.
  2. W misce mieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jeszcze cukier i tartej skórki z cytryny.
  3. Zrób na tych składników dziurę i dodaj na nią ubite jajka, olej z oliwek i sok z cytryny, mieszając podczas dodania. W końcu możesz miksować mikserem, żeby lepiej się włączyły składniki.
  4. Obieraj jabłka i krój w kostkach (oczywiście bez tej środkowej części), kostki z mniej więcej dwóch centymetrów. Dodaj je do masy, mieszaj i włóż masę do okrągłej formy z około 17 cm średnicy (lub w formie o podobnej rozmiarze) .
  5. Włóż do piekarnika (poprzednio nagrzane) i zostaw na 40-45 minut (w razie czegoś pilnuj bo każdy piekarnik jest inny). Masa musi mieć złoty kolor.
  6. Jak już jest zrobione, można poczekać troszeczkę i zjeść już na ciepło, z jakimś kremem lub z lodami. Lub można poczekać i jeść na zimno. Jest pyszne w każdym sposobie.

Książka też proponuje...

Że można używać gruszki zamiast jabłka. Ja jednak wolę ciasta z jabłkami.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Me he mudado, ahora ya no escribo más en este blog. Tienes todas las entradas de este blog más las nuevas que sigo escribiendo semanalmente en mecachismama.wordpress.com

¡Gracias por visitarme, comentar y/o compartir!