martes, 3 de noviembre de 2015

Babka z orzechami, rodzynkami i miodem

(Esta receta está en español en la página de Hogarmanía, aquí: Bizcocho de nueces, pasas y miel)

Dziś znowu kuchnia: babkowo.

Zanim zacznę powiem, że jak prawdopodobnie już zauważyliście, rzadko tu dam własne przepisy, przede wszystkim bo prawie nie mam. Nie umiem wymyślić ani improwizować, ale bardzo lubię próbować mnóstwo nowych przepisów (z internetu, z książek kucharskich, te co są czasami w paczkach...) Więc tutaj jak już prawdopodobnie wiecie, dzielę się przepisami, które spróbowałam i mi smakowały dla tych, którzy chcą spróbować coś nowego, ale nie mają ochoty poszukać czegoś, co jeszcze w dodatku może nie wychodzić. Tutaj będą tylko przepisy, które już zrobiłam. Oczywiście zawsze dam źródło przepisu jeżeli nie moje a najczęściej będę się starała tłumaczyć przepisy (czyli te co mam z hiszpańskiego źródła na polski, z polskiego źródła na hiszpański).

Trzeba wziąć pod uwagę, że mieszkam teraz w Niemczech a więc jest możliwe, ze mąki lub inne składniki będą trochę inne. Przepisy, które zrobiłam w Polsce nie zawsze mi wyszły tak samo w Hiszpanii więc jest to prawdopodobne, że teraz znowu będzie tak samo. Tak czy inaczej, chociaż nie wychodziły tak samo jeżeli chodziło o wygląd, dobrze smakowały i tu i tam. Mam nadzieję, że przepisy, które dam na ten blog będą dobrze smakowały gdziekolwiek zostaną zrobione.

Chcę też powiedzieć, że moje zdjęcia z jedzenia nie będą bardzo profesjonalne, nie będą ładne, i może wygląd nie będzie przeciągające też. No cóż, ja wolę smaczne niż ładne potrawy ;) Czyli nie bardzo dbam o wygląd, nie mam czasu na to.

To wszystko powinnam było powiedzieć jak pierwszy raz publikowałam przepis, ale cóż, to jest chaotyczne blog...


To jest taka, która bardzo lubię, szczególnie od kiedy tak mocno polubiłam rodzynki. Zrobię ją dość często, chyba jest z babek, które najczęściej pieczę bo się robi bardzo szybko i z małym dzieckiem czas jaki zabiera przygotowanie czegokolwiek jest dość ważne. Ten przepis mam ze strony Hogarmania, strona z przepisami po hiszpańsku, w której są przepisy różnych znanych kucharzy z Hiszpanii, jak Karlos Arguiñano lub jego siostra, Eva Arguiñano (która przeważnie robi na słodko).

O to przepis:

Składniki:


  • 300 g mąki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich (mogą być migdały, są tańsze, ale ja osobiście wolę z orzechami włoskimi a w tym momencie jest sezon na nich, więc trzeba skorzystać!)
  • 2 garści rodzynek moczonych w czymś (przepis oryginalny mówi rum, ja moczyłam chyba w herbatę, lub po prostu wodę, może w kawie... lub suche po prostu, każdy jak lubi!)
Jak to zrobić:

  1. Daj cukier do miski, dodaj miękkie masło i miksuj. 
  2. Ucieraj na tarce, na małe oczki, trochę skórę pomarańczy, dodaj to do miski i dodaj jeszcze miód, jajka i mleko. Miksuj dalej, aż zostanie jednolitą masę.
  3. Mieszaj proszek do pieczenia z mąką. Odsącz rodzynki, czekaj aż nie będą takie mokre (lub nie czekaj jeżeli nie masz cierpliwości) i dodaj do mąki z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i rodzynek do poprzedniej zrobionej masy. Mieszaj delikatnie. Dodaj siekane orzechy włoskie.
  5. Dodaj masę do formy (ja używałam podłużną, ale można używać taką, jaką każdy lubi). Forma oczywiście poprzednio smarowaną masłem lub z papierem do pieczenia. Dodaj do poprzednio nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez około 35 minut. 
  6. Smacznego!




P.D. Jeżeli rozumiecie hiszpański polecam w ogóle ta strona z której brałam ten przepis, fajne są przepisy i jest dużo łatwych i szybkich przepisów. Polecam (bo już zrobiłam) Batecake (tu są dwa przepisy, babki i szejka, ja zrobiłam tylko babkę, z podwójną ilość składników bo inaczej babka jest "miniaturową"), Bizcocho de yogur (ja do tego dodam rodzynki, bo uwielbiam i ostatnio dam do każdej babki).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Me he mudado, ahora ya no escribo más en este blog. Tienes todas las entradas de este blog más las nuevas que sigo escribiendo semanalmente en mecachismama.wordpress.com

¡Gracias por visitarme, comentar y/o compartir!